بورس انرژی
خرید برق از بورس
بازار بورس یک محیط رقابتی برای معامله های شفاف سازیشده است و بستری مطمئن برای سرمایهگذاران و خریداران ایجاد کرده است. این بستر سود چشمگیری را نصیب شرکتها، سازمانها، دولت و همچنین سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی میسازد. احساس نیاز به چنین بازار شفاف، منصفانه و کارآمد برای حامل انرژی سبب شد در سال ۱۳۹۱ شرکت بورس انرژی به منظور کشف قیمت و سازوکار شفاف معاملات مرتبط با انرژی تأسیس شود.
- برق تولیدی در سر رسیدهای معین و در قالب قراردادهای میان باری، کم باری، بارپیک و بارپایه در بورس برق قابل معامله میباشد.
- دسترسی به بورس برق آزاد و رقابتی است. بعلاوه، شرایط حضور در بورس برای همه یکسان است.
- بورس برق دارای محیطهای معاملاتی متنوعی نظیر بازار مصرفکنندگان بزرگ برق، بازار عمدهفروشی برق و بازار فیزیکی میباشد.
- در مصوبات جدید هیئت وزیران و وزارت نیرو، خرید بستههای ظرفیت از بورس انرژی به عنوان یکی از روشهای تامین برق مشترکین صنعتی مورد تاکید قرار گرفته است.
پیرو مصوبه شماره 100/10/63384/1401 مورخ 27/12/1401 وزیر نیرو ابلاغیه شماره 197068/1402 مورخ 20/03/1402 معاونت برنامه ریزی و اقتصادی وزارت نیرو کلیه مشترکین با قدرت (دیماند) قراردادی بالای 1 مگاوات ملزم به تامین برق مصرفی خود از طریق انعقاد قرارداد دوجانبه یا خرید از بورس انرژی می باشند
بورس انرژی در تاریخ 1391/12/19 افتتاح و اولین معامله برق در بورس انجام شد. در ابتدای کار، نیروگاهها به عنوان تنها عرضه کننده و شرکتهای توزیع نیروی برق به عنوان تنها خریدار برق فعالیت خود را در بورس انرژی آغاز نمودند. اما به تدریج و به منظور افزایش سطح رقابت و توسعه معاملات، زمینه حضور شرکت های خرده فروش برق و همچنین مصرف کنندگان بزرگ در بورس انرژی فراهم گردید. معاملات برق در بورس انرژی برای دور های روزانه، هفتگی، ماهانه، فصلی و سالانه و به تفکیک بازه های بار پایه، کمباری، میانباری و اوج بار قابل انجام است.
معاملات برق در بورس انرژی
در حال حاضر معاملات برق در بورس انرژی ایران در دو بازار عمده فروشی برق و بازار مصرف کنندگان بزرگ و به دو صورت فیزیکی و مشتقه (سلف استاندارد) قابل انجام است. بازار عمده فروشی برق مختص شرکت های توزیع نیروی برق و شرکت های خرده فروش برق است و در نتیجه مصرف کننده نهایی اجازه فعالیت در آن را نخواهد داشت. اما بازار مصرف کنندگان بزرگ همانطور که از نامش پیداست جهت خرید برق توسط مصرف کننده نهایی (مشترکین بالای 1 مگاوات) و به صورت مستقیم از عرضه کننده (نیروگاه یا شرکت خرده فروش) راه اندازی شده است.
مزایای خرید از بورس انرژی
- امکان خرید و فروش برق به صورت کمباری، میانباری و اوج بار وجود دارد
- بورس انرژی بستری مطمئن است که برای خرید برق در آن نیازی به انعقاد قرارداد نیست
- با توجه به شفافیت و کشف قیمت، بستری مناسب برای معاملات تحت بازرسی ارگان های دولتی است
معایب خرید از بورس انرژی
- با توجه به انجام خرید پیش از شروع دوره مصرف، احتمال خرید کمتر یا بیشتر از نیاز وجود دارد
- با توجه به ماهیت عرضه و تقاضا، ریسک خرید با قیمت بالا وجود دارد
- با توجه به عدم وجود قرارداد احتمال عدم موفقیت در خرید برق وجود دارد
- هزینه برق خریداری شده پیش از شروع دوره مصرف انجام می گیرد
- برای هر خرید علاوه بر هزینه برق باید کارمزد معامله نیز پرداخت گردد